Lakean Neonilla

virtuaalihevonen | ei meriittejä

  Nimi   Lakean Neonilla   Sukupuoli   tamma
 Syntymäaika   02.02.2011   Säkä & väri   160 cm, lkk
  Rotu   suomenhevonen   Rekisterinumero   VH11-018-0600
  Painotus   työ & ajo   Ennätys   47,3kex
  Kasvattaja   Virtuaalitalli Lakea   Omistaja   Viikerlä / VRL-02633

Ikääntyminen

Ikääntyy (15 d = 1 a 1-4 vuotiaaksi) 40 d = 1 a

  syntynyt 02.02.2011
1 vuotta - 17.02.2011
2 vuotta - 04.03.2011
3 vuotta - 19.03.2011
4 vuotta - 06.04.2011
5 vuotta - 21.08.2011
6 vuotta - 30.09.2011
7 vuotta - 09.11.2011
8 vuotta - 19.12.2011
kilpailuttaminen
9 vuotta - 28.01.2012
10 vuotta - 08.03.2012
11 vuotta - 17.04.2012
eläkeikä
->

Vankka ja virkeä ravitamma

Lakean helmikuun 2011 kasvattiporukasta löysin tämän suloisen pienen ravitamman alun, jonka sukutaulusta löytyi monenlaista työ - sekä ravitoiminnassa kunnostautuneita yksilöitä. Toki Nillan kanssa tutustumme myös työhevostoimintaan, mutta ajattelin, että pääpainona olisi kuitenkin ravihommat koska niihin iski kiinnostus tämän varsan mukana. Nilla vaikutti heti ensi silmäykseltä innokkaalta ja vireältä nuorelta tammalta, jolla oli ehkä jopa hieman uhkarohkeita piirteitä. Aika pomottava se on, koittaa päästä niskan päälle myös ihmisten kanssa, mutta sitä ei tietenkään sallita. Tosin jääräpäinen Nilla jaksaa yrittää vaikka maailman tappiin asti saadakseen olla joukon johtaja. Hintelä varsa ei tosin herätä vielä minkäänlaista kunnioitusta ihmisiltä saatika sitten hevosilta, joten Nillan yritykset ottaa maailma valtaansa ovat kuin James Bondin arkkivihollisen Spectren - eli yhtä tyhjän kanssa.

Kuten aikaisemmin todettiin, Nilla on hyvin innokas varsa. Se ei turhia diivaile kuten jotkut yksilöt, vaan on suuna päänä menossa heti ensimmäisenä joka tilanteessa. Tamma on rohkea, mutta sillä tosiaan on taipumusta uhkarohkeuteen mikä ilmenee hyvin esimerkiksi katsellessa sen käyttäytymistä tarhassa muiden hevosten keskuudessa - Nilla on koko ajan haastamassa riitaa ja vinkumassa niin, että koko tallipiha kajahtelee! Tämän takia se onkin ainakin nyt eristettynä omaan tarhaansa, jossa se happaman näköisenä koittaa tapella heinänkorsiensa kanssa. Nillassa on myös ilmeisesti jonkinlaisia yliluonnollisia kykyjä, sillä se tuntuu näkevän ympärillään kaikenlaisia näkymättömiä asioita, joita pitää sitten kummastella joka käänteessä. Hoidettavana Nilla on Hirveä, isolla H-kirjaimella. Se ei malta millään pysyä paikoillaan, vaan haluaa haistella hoitajan, tavarat, lattian, katon ynnä muut läpikotaisin, mikä tietenkin koettelee harjaajan hermoja. Nilla onkin melkoinen oveluuden perikuva, kuin kettu, joka nauraa päänsä sisällä hoitajalleen joka repii hiuksiaan päästään Nillan esittäessä ylivilkasta hermokimppua joka ei ole koskaan muka ollutkaan samanlaisessa tilanteessa ennen.

Pihalle päästyään Nilla haluaisi sinkoilla joka paikkaan, haistella joka millin tarkkaan ja kirmailla vapaana ympäri pihaa - siksipä taluttaminen on tammalle inhottavinta hommaa maailmassa eikä se ilmeisestikään tykkää siitä "kahlitsemisen" tunteesta, mikä taluttamisesta väistämättä aiheutuu. Onhan sitä yritetty viedä ilman naruja tarhailemaan, mutta silloin Nilla tajuaa tilanteensa koittaneen ja karkaa ohjaajaltaan nopeammin kuin tämä ehtii sanoa "suomenhevonen".

Ajettavana Nilla on säpsäkkä pieni tamma, joka ei millään jaksaisi kuunnella ohjastajaansa. Niinpä Nilla yleensä yrittää mennä omia reittejään omaan tahtiinsa, mikä ei luonnollisestikaan käy päinsä. Tamma ei yritä parhaansa, eikä sen tee mieli miellyttää omistajaansa, mutta koska kärryjen edessä kulkeminen on muuten niin kivaa, Nillastakin huokuu potentiaalisuutta ravihommiin. Osaapa se kovaakin mennä - varsinkin silloin, kun joku onneton kirittää. Hiekkaa kaverin silmille ja sitten menoksi, eikä kirittäjää näy enää mailla halmeilla. Kiihtyvyys nollasta sataan kolmessa sekunnissa, ehtaa Lamborghini-tasoa. Valitettavasti tamman kärsivällisyys ei välillä riitä tarpeeksi, jotta se pitäisi menohaluja yllä koko lähdön ajan..

Sukulaiset

i Kuninkaan Aarre ii Kuningas Jerro (evm) iii Romanttinen (evm)
iie Ellin Alli (evm)
ie Juuson Tyttö (evm) iei Pustor (evm)
iee Juuson Vilma (evm)
e VIR MVA Ch Riistovapaus ei Rovasti (evm) eii Kuohukosken Karmiini (evm)
eie Repäisy (evm)
ee Ruispellon Riistetty (evm) eei Noitarumpu (evm)
eee Kuohukosken Sydämetön II (evm)

Sukuselvitys

i. Kuninkaan Aarre on Lokin kasvattama ja virtuaalitalli Lakean omistama työsuomenhevonen. Ori on väriltään tummanrautias, jolla pään merkkinä huuliinasti ulottuva läsi ja jokaisesta jalasta löytyy sukat. Säkäkorkeudeltaan Apiksi kutsuttu ori on 162cm. Perusluonteeltaan iloinen ja innokas. Ikuinen mammapoika.

ii. Kuningas Jerro on tummanrautias ja läsipäinen hulmuharja, jolta säkäkorkeutta löytyy 163cm. Ori on kotoisin Savosta, suomenhevosia kasvattavalta tilalta. Jerrosta on alun perin yritetty ravuria tehdä, mutta ajat eivät päätä huimanneet. Ori osoittautui työhommiin sopivammaksi. Etenkin vetohommat ovat olleet vahvuutena. Ori on kantakirjattu työsuunnalle toisella pallinnolla, joten täten on päässyt osallistumaan valtakunnallisiin työmestaruuskilpailuihin. Paras tulos näissä kilpailuissa on ollut toinen sija vetokilpailuissa. Peltotyökilpailuihin on otettu muutaman kerran osaa keskinkertaisin tuloksin, mutta kyntötöillä on lähinnä kotipuolessa kuntoa kasvatettu. Luonteeltaan ori on lempeä herrasmies, joka todella kunnioittaa ihmistä ja on nöyrä työskentelijä.

iii. Romanttinen oli tummanrautias piirtopäinen ori, jolta löytyi jokaisesta jalasta kokosukat ja säkäkorkeutta 163cm. Tämän orin riesana tuppasi kesäisin olemaan lievä kesäihottuma, joka ei ole tietävästi jälkeläisilleen levinnyt. Lahjat ovat suuntautuneet ravipuolelle ja menestystäkin on suotu ja oma ennätys oli - . Luonteen puolelle olisi kaivannut enemmäntasaisuutta. Tulta ja tappuraa löytyi. Etupää puri ja takapää potki. Huonoon luonteeseen, kuten kesäihottumaankin on todennäköisesti syynä kurjempi lapsuus, johon liittyi eläinrääkkäystapaus ja tila sai eläintenpito kiellon. Jälkeläisiä on syntynyt kymmenkunta.

iie. Ellin Alli juoksi raveissa kilpaa ja tästä odotettiin paljon, mutta tulokset eivät olleet sen mukaiset. Rakenne oli toisen kantakirjapalkinnon arvoinen, joten Ellistä tuli siitostamma. Väriltään se oli musta ilman merkkejä ja säkäkorkeudeltaan 158cm. Varsoja syntyi kuusi, joista vain yksi oli tamma. Kaksi jälkeläisistä on menestynyt kenttäratsastuksessa ja loput löytyy raviradoilta. Luonteeltaan Elli oli oikea äitihahmo. Tamma oli niin ihmisiä, kuin varsojakin kohtaan hellä ja ystävällinen.

ie. Juuson Tyttö on vaaleanpunarautias vankkarakenteinen 157cm tamma. Rakenne ei ole antanut kantakirjaan pääsylle vaatimuksia, mutta leikkimielisistä näyttelyistä on tullut mukaviakin tuloksia. Tyttö on saannut tuomareilta kehuja hyvästä luonteesta ja hyvästä kunnosta esitettynä. Tamman omistaa neljähenkinen perhe, jonka koko poppoo on hurahtanut hevosteluun. Alun perin hevosta toivoivat perheen lapset ja äiti, mutta ajan kanssa isänkin sydän heltyi niin, että perheeseen piti lopulta lapsille ostaa oma russ-tamma, kun isä omi Juuson Tytön. Isä sai päähän pistona tehdä tilalleen isomman perunamaan. Hän hankki työvaljaat tuttavaltaan, joten siitä käynnistyi Tytön ura työhevosena. Nälkä kasvoi syödessään, joten pian omalla hevosella haettiin metsästä polttopuut ja pitihän taitoja päästä kilpailuissakin hieman kokeilemaan. Parin parhain tulos on metsäajosta päävoitto. Tyttö ei ole varsonut kuin yhden jälkeläisen.

iei. Pustor oli väriltään vaaleanpunarautias ja hänellä oli liinahtavat jouhet. Päänmerkkinä piirto ja selässä sillä oli siima. Pustor oli 158cm menestynyt ratsuori. Se omasi näyttävät isot liikkeet ja ilmeikkään olemuksen. Hevosen omisti ratsastuskoulu, mutta ei juuri tuntikäytössä ollut. Liikuttaja/kilpailija oli erikseen. Tämän saman kilpailijan kanssa ottivat osaa kansallisella tasolla helppo A ? vaativa B luokkiin keräten rutkasti voittoja ja sijoituksia. Muutama startti löytyy myös 90cm esteradoilta. Pustor oli luonteeltaan arvonsa tunteva ja hyvin tarkka rutiineille. Se ei suinkaan ollut pahantahtoinen, mutta rutiinien lipsuessa ja epävarmoissa tilanteissa alkoi mielikuvitus tehdä tepposia. Yleensä kuitenkin pelleilyt jäivät kotinurkille ja kilpailutilanteissa käyttäydyttiin arvokkaasti ja ylväästi. Ori on kantakirjattu kolmannella palkinnolla ja jälkeläisiä Pustorille ilmaantui yksitoista.

iee. Juuson Vilma oli 155cm punarautias ratsastuskoulun luottoratsu. Tamma omaa erittäin kärsivällisen ja hyvän luonteen. Vilma on vankkarakenteinen ja jaksaa kantaa isommankin aikuisen. Se on toiminut myös vikellysharjoituksissa ratsuna. Sen koulutaidot eivät korkealle yllä, mutta etenkin lapsille loistava ensihevonen kokeilemaan kilpailemista. Estehevosena se on varovainen. Se ei ryntäile esteiltä toiselle. Säilyttää maltin ja hyppää pehmeästi. Jos tunnistaa lapsen epävarmuuden hän alkaa hyvissä ajoin ennen estettä jarruttaa ja tekee pehmeän kieltäytymisen. Eli kieltäytymiset ovat täysin arvattavissa. Kieltäytymiset eivät jää päälle, vaan hän on tarkka kuuntelemaan selässä olijan varmuutta.

e. Riistovapaus on VIR MVA Ch:lla palkittu, 158cm rautias ravi/työhevonen. Kantakirjaan se on palkittu kolmannella palkinnolla. Omistajana toimii Virtuaalitalli Lakea. Luonteeltaan tamma on hiukan jääräpäinen, mutta kuitenkin nöyrä ja uuttera. Riistovapauden kanssa on starttailtu painotuksensa mukaan ravikilpailuissa ja työhevoskilpailuissa. Selästä käsin on työskennelty vain maastolenkkien merkeissä. Tavoitteena laatuarvostelut.

ei. Rovasti (evm) on 158cm vaaleanpunarautias ori joka asusteli pienellä ja vaatimattomalla perinteitä vaalivalla maatilalla vetohevosena. Orin kanssa on myös otettu osaa muutamaan vetokilpailuun ja osoittanut näissä melkoista kestävyyttä. Luonteeltaan tämä oli jääräpäinen ja junttimainen, mutta toisaalta ei kuitenkaan mikään raivohullu. Ulkonäöllisissä ominaisuuksissa ei pahemmin ollut sanottavaa, sillä tämän nimi komeilee kantakirjassa ensimmäisen palkinnon kohdalla..

eii. Kuohukosken Karmiini (evm) oli rautias 157cm, jolta pään merkkinä löytyi piirto. Hulmuharjainen orhi juoksi ratoja tiuhaan tahtiin ja sijoituksia keräsi rutkasti. Orin nimissä on muutama suur-mestaruuden voitto. Karmiini omasi hyvän terveyden, eikä pitkän elämänsä aikana juurikaan sairastellut. Ori lopetettiin ollessaan 30-vuotias. Karmiini on jättänyt jälkeensä hyvin menestyneitä jälkeläisiä ja täten palkittu jälkeläisluokka A:lla. Kantakirjassa Karmiini nimi löytyy ensimmäisen palkinnon kohdalta.

eie. Repäisy (evm) oli 156cm tummanpunarautias ravuritamma, jonka päätä koristi katkopiirto. Tamma asusteli yksityistallilla ja seuralaisena hänellä oli vain musta lämminveritamma. Repäisy on juoksut hyväaikaisen ennätyksen ja tuonut omistajaperheelleen kohtuullisen hyvät tulot. Ohjastajana on toiminut perheen isä. Luonteeltaan tamma oli tasapainoinen ja helppo käsiteltäessä. Suomenhevosten yleislaatuarvostelussa Repäisy on palkittu toisella palkinnolla. Jälkeläisiä varsonut kolmesti.

ee. Ruispellon Riistetty (evm) oli rautias 164cm tamma, jonka suvusta löytyy niin kenttäpolleja, kuin työhevosiakin. Tamma itse toimi monipuolisena harrastehevosena. Kilpailumenestystä on koetettu hankkia aina kenttäratsastuksen lajeista vetokilpailuihin. Riistetty ei ole missään lajissa kunnolla päässyt loistamaan, mutta suorittanut tasaisia suorituksia. Tamma on nöyrä tekemään parhaansa ja miellyttämään ihmistä. Jälkeläisiä Riistetty on varsonut neljä.

eei. Noitarumpu (evm) on syntynyt lapin-läänissä ja muuttanut nuoruudessa keski-suomeen. Ori on väriltään rautias ja säkäkorkeudeltaan 156cm. Päänmerkkinä vaalean harjan alta pilkottaa puolikuu ja selässä siima. Noitarumpu on hyvin voitontahtoinen ja innokas kilpailija. Vahvimmaksi lajiksi on osoittautunut kenttäratsastus. Noitarumpu on napannut kahtena vuotena peräkkäin suomenhevosten kenttämestaruuden kultaa ja kerran pronssia. Kantakirjaan ori on palkittu toisella palkinnolla. Jälkeläisiä on yhteensä kahdeksan.

eee. Kuohokosken Sydämetön II (evm) oli kaunis vaaleanpunarautias tamma, joka oli säkäkorkeudeltaan 156cm. Tamman omisti suomenhevosia kasvattava tila, joka innostui suomenhevosen työkäytön vaalimisesta vasta Sydämettömän syntymän jälkeen. Sydämettömän isä oli menestynyt vetohevonen ja emä oli edellisessä kodissa ollut metsäsavotoissa mukana. Sydämetön peri isältään hyvän vetotekniikan ja kasvattajaperhe sai hyvää mainetta kasvattajana tamman menestyessä vetokilpailuissa. Sydämetön menehtyi ähkyyn ollessaan vasta 12-vuotias.

© Jenny K

Kilpailukalenteri

                                  Työ                                                                                                                   Ravit

-

-

Jälkeläiset

  syntynyt   sukupuoli     nimi   e. / i.   omistaja
  00.00.0000   skp   Viikerlän ?/?   emä / isä   omistaja

Varusteet ja hoito-ohjeet

Varusteet Keefer Equestrianista.
ajoon
bristol-kuolain, himmennin, kieliside, silakomplet (sis. vatsavyö, häntäremmi, häntäkappa, ristirintaremmi+pehmusteet, silatyyny, obersek, kilpasuitset, kilpaohjat)
(valmennussilakomplet+kärryt)
vaal. siniset kilpakärryt pikalukoilla, apuaisat, aisaremmit, valjas - ja kärrypussit
takasäärisuojat, mustat pintelit

ratsastukseen
suitset & kangasohjat, yleissatula + jalustinhihnat & jalustimet
musta satulahuopa, satulavyö
mustat kuljetussuojat, musta suojasetti

muut
ruskeavalkoinen riimunnaru, tummanvihreä riimu
harjasetti vihreä
kuivatusloimi, sadeloimi

- kylmillä keleillä lämmin sadeloimi
- ratsastaessa suojat joka jalkoihin

Päiväkirja

Päivämäärä

09.03.2011

Nilla täytti tänään 3 vuotta, eli tuli kisaikään. Ehkäpä kohta lähdetään koittamaan siipiämme raviuralla..